Achtergrond informatie, wat er aan vooraf ging

De beslissing om te gaan bloggen over een pelgrimsreis is er één die op verschillende zaken gebaseerd is.

Ten eerste vind ik wandelen fijn. Wandelen kun je altijd doen. Alleen of met anderen. Weer of geen weer.

Ik wandel meestal met mijn altijd trouwe wandelmaatje Tyson. Je vind een afbeelding van hem verderop in dit blog. Ook gaat mijn vrouw regelmatig met mij mee.

Ik gebruik wandelen en fietsen als therapie en ter ondersteuning en opbouw van een gezond leven.

Eind 2017 ben ik in een supermarkt onwel geworden en buiten kennis geraakt. Ik ben toen 3 x gereanimeerd, omdat men dacht dat ik hartfalen had. Pas toen professionele hulpverleners ter plaatse kwamen werd er ook nog naar andere mogelijke oorzaken gekeken. Het vermoeden ontstond toen dat ik een Epileptisch Insult had. Ik had een zogenaamde tongbeet, waardoor er bloed uit mijn mond liep en ik was zwaar verkrampt. Ook was ik zeer agressief en met moeite door 7 hulpverleners onder controle te houden. Met spoed en gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Diverse onderzoeken ondergaan en gelukkig was er niets te zien dat kon wijzen op afwijkingen dan/wel beschadigingen aan mijn hersenen. Ik mocht naar huis met de mededeling dat ik weer in orde was en dat niemand kon verklaren waarom dit gebeurd was.

Een jaar later, om precies te zijn op 31-12-2018 op dringend verzoek van mijn lieve vrouw naar de huisarts gestuurd, omdat ik serieuze klachten had. Ik kon overdag zo maar, zonder aanwijsbare reden, in slaap vallen, was hondsmoe, had enorme dorst. Ik kon de hele dag wel aan de kraan blijven hangen om water te drinken. En last but not least holde mijn gezichtsvermogen achteruit. Uiteindelijk had ik nog maar zo’n 30% gezichtsvermogen over. Ik dacht zelf aan een flinke depressie en ging met dat gevoel ook het gesprek aan met de huisarts. Die luisterde echt goed naar me en besloot op een zeker moment ook even een prikje in mijn vinger te geven en bloed te controleren. Bingo! Ik bleek diabeet te zijn met een bloedwaarde van 23,9 mmol/l. Om je een idee te geven, een normale bloedsuikerwaarde ligt rondom de 5,5 mmol/l. Ik had dus een serieus probleem en werd direct op de medicijnen gezet. In lage dosering zei de huisarts nog, omdat anders de bijwerkingen mogelijk te vervelend zouden zijn.

Nou ben ik niet zo’n voorstander van medicijnen, tenzij het echt niet anders kan. Maar ik bleek Diabetes type 2 te hebben en dat kan voor een heel groot deel gerelateerd worden aan een (on)gezond eten en drinken. Dat was voor mij de trigger.

Ik besloot om, waar mogelijk, alles te doen waarmee ik het proces kon omkeren. Ik ben alles gaan uitzoeken op internet en kwam tijdens mijn zoektocht uit bij de zogenaamde “diabetes omkeren methode”. Een soort van cursus van 12 weken waarin je alles leert over voeding met betrekking tot diabetes. Daarover in een ander onderdeel in mijn blog meer. Wat ook duidelijk naar voren kwam is dat beweging enorm belangrijk is om je diabetes op positieve manier te beïnvloeden.

………En dat was het moment waarop voor mij alles veranderde. Zowel in positieve als negatieve vorm.

Zonder in details te treden, ik was in een jaar tijd dus 2 x ernstig gewaarschuwd dat het niet goed met mij ging. Eerst eind 2017 het Epileptisch Insult en toen 13 maanden later de vaststelling van Diabetes type 2.

Daarnaast zat het tussen mijn oren inmiddels ook niet goed. Ik zit in een zware depressie.

Ik moest dus actie ondernemen en besloot om meer te gaan bewegen. Ik had een behoorlijk overgewicht, maar belangrijker vond ik dat ik mij zo rot voelde. Daar wilde ik vanaf. Mijn manier van eten en drinken 180 graden omgedraaid en het besluit genomen om veel te gaan bewegen. En nu zijn we aan het begin van het ontstaan van dit blog.

Zowel voor mijn eigen herstel, alsook de mogelijkheid dat ik anderen kan inspireren met het delen van mijn ervaringen ben ik op 4 Mei 2019 begonnen met het schrijven van dit blog.

5 Mei 2019, bevrijdingsdag in Nederland, een prachtig moment om ook te gaan werken aan mijn eigen bevrijding. Bevrijding van de diabetes, bevrijding van een mogelijke herhaling van een Epileptisch Insult, bevrijding van mijn zware depressie.

Het wandelen en fietsen op dagelijkse basis zie ik als mijn persoonlijke Pelgrimstocht. Een manier van leven om te herstellen en weer zin te krijgen in het leven. Het delen via een blog is voor mij een manier om het nodige van mij af te schrijven en de voorbije dag even te evalueren. Het mogelijk extraatje is dat ik anderen kan inspireerden wellicht kan motiveren om in beweging te komen. Goed voor zowel lijf en leden alsook voor het geestelijke deel van de mens.

Vanaf eind 2018 ben ik in 4 maanden tijd ruim 20 kg afgevallen. dit was geen doel op zich, maar is het resultaat van gezond eten, drinken en bewegen. Ik zal later in dit blog ook wat aandacht besteden aan voeding, als daar behoefte aan bestaat.

Genoeg geschreven nu, ik ga wandelen……………