7 Mei 2019 Diabetes en wandelen

Goedemorgen beste lezer,

Het is dinsdag 7 Mei 2019 08:30 uur. Ik zit lekker met een bak koffie achter mijn laptop en heb besloten om zo vroeg in de ochtend mijn ervaringen met diabetes type 2 en wandelen te beschrijven.

Op 31 December 2018 ging ik met klachten naar de huisarts. De klachten bestonden uit overdag spontaan zo moe zijn, dat ik in slaap viel, de gehele dag enorme dorst hebben en aan de kraan kunnen blijven hangen om water te drinken, een sterk verslechterd gezichtsvermogen. Mijn gezichtsvermogen was uiteindelijk nog maar zo’n 30% van het normaal. Kortom, het ging niet goed met mij.

Door allerlei omstandigheden zat ik geestelijk behoorlijk in de knoop en was er sprake van een behoorlijke depressie. Op zich best opmerkelijk, omdat ik van mezelf een zeer positief en optimistisch mens ben, die altijd zoekt in mogelijkheden en oplossingen in plaats van in problemen. De afgelopen jaren is er echter zo veel gebeurd dat mijn emmertje is overgelopen. Lang verhaal kort, ik zit in een zware depressie en heb professionele hulp nodig om er weer uit te komen.

Ik ging dan ook naar de huisarts om mijn psychische klachten met hem te bespreken en eigenlijk de bevestiging te krijgen dat mijn klachten 1 op 1 waren terug te voeren op mijn depressie. Dat ging even anders……….

De klachten hebben zeker te maken met een zware depressie, maar er was ook  iets anders aan de hand volgens mijn huisarts. Hij pakte een apparaatje waarmee hij een gemeen prikje in mijn vingertop gaf. Nam vervolgens een druppel bloed af en vroeg mij om een halve minuut geduld te hebben. De uitslag was bikkelhard……… Ik was vanaf oudejaarsdag 2018 ineens Suikerpatient, diabeet! En overtuigend ook. Mijn bloedwaarde was 23,9 mmol/l. Voor degene die dit niets zegt ( het was voor mij ook totaal nietszeggend toen ik dat hoorde) een normale bloedsuikerspiegel ligt rondom de 5,5 mmol/l. Ik was dus overtuigend suikerpatient type 2. Dat laatste wil zeggen, dat het met name komt door voeding, overgewicht, (te) weinig bewegen, etc. Ik moet eerlijk toegeven dat het op het moment dat de huisarts het mij vertelde niet echt tot mij doordrong hoe slecht ik er aan toe was. Dat kwam in de dagen erna. Toen ging ik ineens beseffen wat er allemaal nog meer aan vast zit als je suikerpatient bent.

De medicijnen werden gelijk na het gesprek voorgeschreven en ik mocht gelijk door naar de apotheek om ze te gaan ophalen en te gaan gebruiken. In een lage dosering de eerste week. Dit was volgens de huisarts om met name de bijwerkingen niet te heftig te laten zijn. Na 10 dagen zou ik weer terug moeten komen en zou de medicatie sowieso verhoogt worden, omdat mijn waarde wel erg slecht was.

Nu heb ik het niet zo op medicijnen, tenzij het ECHT niet anders kan. Als ik echter het idee heb dat er ook andere mogelijkheden zijn dan medicijnen dan heeft dat mijn voorkeur. Vanaf het moment dat ik bij de huisarts vandaan was gekomen heb ik werkelijk alles wat ik maar kon vinden over diabetes opgezocht, gelezen, ja, bijna uit mijn hoofd geleerd. Ik kan daar behoorlijk dwangmatig in doorschieten. Inmiddels was de ernst van de situatie ook wel echt tot mij doorgedrongen. Ik moest iets doen, want de gevolgen op langere termijn van diabetes zijn niet mals.

Als er nu iets was dat werkelijk overal te lezen was over het verminderen van diabetes dan is het de combinatie van het aanpassen van je eet- en drinkgewoonten en dagelijkse beweging.

Over voeding zal ik later nog een apart gedeelte schrijven. Bewegen bleek dermate belangrijk dat ik mij ben gaan verdiepen in wat voor soort beweging dat dan moest zijn. Eigenlijk maakt het niet zo veel uit wat je doet, als je maar dagelijks beweegt. Hoe meer hoe beter, dat werd wel duidelijk.

Nu heb ik best wel een sportief verleden, maar dit waren altijd up’s en down’s. Ik kon mezelf er toe aanzetten om ineens de sportschool weer in te duiken en 7 dagen per week zwaar te trainen. Maar even zo goed kon ik ook weer in totale ruststand terugkeren om helemaal niet te sporten.

Het was mij duidelijk geworden dat bewegen in welke vorm dan ook altijd beter zou zijn dan niets doen en daarom besloot ik in beweging te komen. Vanaf dat moment ben ik dagelijks gaan wandelen. Samen met mijn boerenfox Tyson. Dat maakt het wel gemakkelijker. Hij blij dat een rondje om ineens serieuzere wandelingen werden en ik een lekker gevoel dat hij zo genoot van langere wandelingen. Er was een nieuwe leefstijl geboren. Dagelijks wandelen. Eerst stukjes van een paar kilometer. Toen wat vastere blokken van tenminste 3 kilometer en inmiddels iedere dag serieuze wandelingen van 10km of iets daar omheen. Soms iets meer, soms iets minder.

Resultaat van dit alles is na een periode van 4 maanden dat ik mijn bloedwaarde heb kunnen terug brengen naar rondom de 5,3 mmol/l, een aanzienlijk betere conditie, en zonder dat dit een doel op zich was een gewichtsvermindering van maar liefst 20 kg op dit moment en dit proces lijkt nog niet op zijn eind.

Kortom de kracht en het effect van dagelijks wandelen, in combinatie met goed, lekker en gezond eten en drinken is voor mij bewezen en dit kan ik wel van de daken schreeuwen voor al die andere mensen die, net als ik begin dit jaar, met vragen zitten hoe je diabetes weer kan omkeren naar een gezond lichaam.

In dit blog hoop ik voor anderen als inspiratie te kunnen dienen. Extra voordeel voor mijzelf is dat ik door met regelmaat te schrijven mijn depressie hopelijk het hoofd kan bieden. Met ondersteuning van professionals en 100% inzet van mijzelf om zowel lichamelijk als geestelijk in een lekker lijf te zitten en het leven weer de moeite waard te gaan vinden.

Zo, weer genoeg geschreven voor vandaag. Nog 1 bakje koffie en dan op een verder nog nuchtere maag een lekkere wandeling van zo’n 10km gaan maken. Dat op nuchtere maag actief (kunnen) zijn is voor mij echt een openbaring en daar zal ik in een apart blogbericht later nog zeker op terugkomen.Less is more, zeggen ze wel eens. Nou, dat gaat zeker op voor eten in combinatie met lichamelijke activiteiten. Daarover later meer.

Fijne dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s